home Wolff  Beernink Hengelo-toen erf Beernink genealogie
familienaam stamboom Wollf-Beernink Gerard Wolff fa PAJ Wolff Hans Wolff

Van nov 1934 tot begin jan 1935 was GP Wolff ingeschreven in Rotter­dam: Paalweg 11. Dat is in Rotterdam-Zuid. Ook nu is er op Paal­weg 11A een banket-bakkerij gevestigd: Pastahang Sölen, maar dat zal wel toeval zijn.

Na Rotterdam is het volgende logeer- en werk-adres in Haarlem: Anagang 8. Dat was voor ruim drie maand, GP Wolff was toen 18 jaar oud. Gelegen midden in het centrum van Haarlem. Hier bevindt zich nu, in het winkelwandelgebied en naast de vestiging van C&A, een winkeltje dat G-Star kle­ding ver­koopt.

Anagang 8, Haarlem

Paalweg 11, Rotterdam

In september en oktober 1935 ‘thuis’ in Hengelo, en daarna door naar Leeuw­arden. Naar adres Voorstreek 12. Nu is hier een mooi oud horeca pandje (bouw­jaar 1906-1930, vraagprijs een half miljoen), dat onlangs betrokken is door Ontbijt­service de2ling waarbij je heerlijke ontbijtjes kunt eten of bestellen. GP Wolff werkt/woont hier drie maan­den en als na de kerstdagen de drukte voorbij verhuist hij terug naar Hengelo. Hij wordt dan 19.


Voorstreek 12, Leeuwarden                                                                  


Pas in november 1936 gaat of moet hij weer verder op pad. Dit keer naar Zaandam. Er moet hier hard gewerkt worden (‘een slechte baas’, vertelde hij me eens).  Het adres is West­zijde 34. Het toen­malige pand op dit adres is afgebroken maar en zijn wel oude foto’s van dit gebouw. Er zit nu een Prénatal-winkel, ingeklemd tussen winkels van Xenos en Intertoys.


Zaandam Westzijde 32-34. Pand gesloopt in ca. 1964, op deze plaats kwam later in 1967 schoenhandel Van Haren.

Slapen moet hij met de andere jongens in houten hok aan de achter­zijde van het pand, boven het water van de Zaan. In de voorjaar worden ze helemaal lek geprikt door de mug­gen die tussen de houten planken door kruipen.


Over de woon- en verblijfplaatsen van GP Wolff in 1937 en daarna is niet veel bekend. Hij keert in ieder geval niet vóór 1938 officieel naar Hengelo terug: vanaf dat jaar houden de ge­meen­ten geen gezinskaarten meer bij.


Wel is bekend dat hij in maart 1937 meedoet aan de ten­toon­stelling/wedstrijd van de Banketbakkers Vereeniging St Nicolaas (afd. Amsterdam) waar hij een eerste en tweede prijs binnenhaald voor “Montées”.


Ook twee jaar later, in maart 1939, krijgt hij eervolle vermeldingen om zijn  “Petit Fours” en “Pièces Montées”.  Is dat als hij weer terug is van de banketbakkersschool in het Duitse Braunschweig?

Woon- en verblijfplaatsen van GP Wolff tot 1938

Van Gerard Wolff (mijn vader, overleden in 2006) is bekend dat hij als kind al vroeg naar kostschool werd gestuurd. In het belang van een goede katholieke opvoeding.

Ook in zijn tienerjaren woonde hij niet thuis bij zijn ouders maar was hij elders in de kost. Op basis van de oude bevolkingsregisters van verschillende gemeenten is hieronder een reconstructie gegeven van de woon- en verblijfplaatsen tot ongeveer zijn 21ste jaar.

Van zijn achtste tot zijn 12de (van augustus 1925 tot april 1929) verbleef GP Wolff in het jongens­internaat Saint Louis van de congregatie van de broeders van de H. Aloysius Gongaza, de broeders van Saint Louis.


Hij deed daarna de mulo in Hengelo en werd vervolgens aan collega-banket­bakkers in Twente (onder andere in Almelo en Enschede) uitgeleend om het vak te leren.

Pensionaat Saint Louis, Oudenbosch

Hier zien we een rijbewijs van Gerard Wolff, uitgegeven in Leeuwarden op 8 nov 1935, 70 jaar later teruggevonden onder in het oude naaimandje van wijlen zijn moeder. Hij kon dat toen uitleggen: “In die tijd huurde ik wel eens een auto, maar daar waren mijn ouders het niet mee eens. Ze hebben toen mijn rijbewijs afgepakt”. In die tijd was een rij-examen nog niet nodig en dat wist hij ook wel: “Ik kon in Leeuwarden bij het gemeentehuis zo weer een nieuwe ophalen”.

Naar eigen zeggen heeft GP Wolff ook gewerkt in Alkmaar bij de firma Davelaar van de bekende Jodenkoeken. En is hij tijdens de oorlog brandwachter geweest bij de Hengelose machinefabriek Stork. (Op wacht in het torentje van het markante kantoorgebouw met ronde gevel achter de Europatunnel)


Woonde hij in na  bezetting in 1940 thuis op adres Nieuwstraat 14? En vertrok hij na het grote bombardement op Hengelo (oktober 1944) samen met zijn familie naar Weerselo? Het Bevolkingsregister van de gemeente Hengelo geeft hier geen antwoord op.